Auto huren in het buitenland? Zo werkt dat! [2023]

Geschreven op 19 juli, 2023 door Mike

Heb je ooit tijdens je vakantie het verlangen gehad om een land op je eigen voorwaarden te verkennen, weg van de massa en op jouw eigen tempo? Een auto huren in het buitenland biedt precies die ultieme vrijheid en flexibiliteit die je zoekt. Het is een prachtige manier om de ware ziel van een land te ontdekken, ver weg van toeristische hotspots en op de meest pittoreske routes.

Wanneer je een auto huurt, ben je niet langer afhankelijk van het openbaar vervoer, taxi's of hotel shuttle services. Je hoeft geen rekening te houden met drukke dienstregelingen of vertragingen, en je kunt elk hoekje van de bestemming bereiken, zelfs de meest afgelegen plekjes die anders moeilijk te bereiken zouden zijn.


Auto huren in het buitenland

Stel je voor dat je in een charmant dorpje of een bruisende stad bent en je voelt je er helemaal thuis. Met een gehuurde auto heb je de flexibiliteit om je reisplannen ter plekke aan te passen. Als je langer wilt blijven, is dat geen enkel probleem. Geen gehaast of stress, maar gewoon genieten van de vrijheid om je eigen avonturen te creëren.

In dit artikel willen we je voorzien van waardevolle informatie over autohuur in het buitenland. We behandelen essentiële onderwerpen zoals het kiezen van de juiste autoverhuurder, het begrijpen van de verschillende betalingsopties, het omgaan met mogelijke beperkingen en het naleven van lokale verkeersregels. 

We begrijpen dat het huren van een auto in het buitenland soms ontmoedigend kan lijken, maar met de juiste kennis en voorbereiding wordt het een moeiteloze en plezierige ervaring.

Creditcard

Belangrijk om in gedachten te houden bij het huren van een auto is het bezitten van een creditcard. In veel landen is dit een vereiste, omdat de creditcard fungeert als borg en voor de betaling van eventuele extra kosten. Bij het ophalen van de auto zal de verhuurmaatschappij doorgaans een reservering voor de borg claimen bij de creditcardmaatschappij.

Hierbij wordt er geen daadwerkelijk geld van je creditcard afgeschreven, maar je beschikbare bestedingsruimte wordt wel tijdelijk verlaagd. Het is belangrijk om te weten dat als de limiet van je creditcard laag is, dit invloed kan hebben op je mogelijkheden.

Het is daarom raadzaam om bij het verhuurbedrijf of je reisbureau de exacte voorwaarden te achterhalen, aangezien dit per autoverhuurbedrijf kan verschillen. Als je nog geen creditcard hebt, kun je hier gemakkelijk een gratis creditcard aanvragen. 


Minimum leeftijd

Bij een auto huren in het buitenland moet je ook letten op de minimumleeftijd. De minimumleeftijd om een auto te huren in het buitenland heeft in de afgelopen tijd een opvallende verandering ondergaan. Voorheen was deze minimumleeftijd vaak vastgesteld op 25 jaar, maar tegenwoordig stellen veel landen de minimumleeftijd op 21 jaar.

Toch moeten jonge bestuurders onder de 25 jaar nog steeds rekening houden met een extra kostenpost in de vorm van een "underage driver fee." De hoogte van deze toeslag varieert per land en verhuurmaatschappij, maar ligt doorgaans rond de € 20,00 per dag. Voor reizigers jonger dan 25 jaar kan deze toeslag een behoorlijke aanslag zijn op het reisbudget. 

Sommige verhuurbedrijven bieden de mogelijkheid voor personen vanaf 19 jaar om een auto te huren, maar voor deze jongere leeftijdsgroep wordt vaak een extra hoge toeslag in rekening gebracht. Het is dus verstandig om bij het plannen van je autohuur rekening te houden met deze leeftijdsgerelateerde kosten om verrassingen te voorkomen.


2 of meer bestuurders

Het is belangrijk om te weten dat alleen de persoon die de auto heeft gehuurd, gerechtigd is om erin te rijden. Als je van plan bent dat iemand anders ook als bestuurder zal optreden, moet dit bij het inchecken worden aangegeven. De verhuurmaatschappij zal dan een aantekening maken op de huurovereenkomst, waarbij de desbetreffende persoon officieel gemachtigd wordt om de auto te besturen.

Het is echter goed om te beseffen dat sommige verhuurbedrijven een extra toeslag in rekening kunnen brengen voor elke extra bestuurder.

Het is van cruciaal belang om hieraan te voldoen, aangezien de gevolgen ernstig kunnen zijn als dit niet gebeurt. Wanneer iemand zonder toestemming van de verhuurder de auto bestuurt en er bijvoorbeeld een verkeersongeval plaatsvindt, is de huurder niet langer verzekerd. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële schade en juridische complicaties.

Om dergelijke risico's te vermijden, is het essentieel om elke bestuurder die de auto zal gebruiken, officieel aan te melden en eventuele extra toeslagen te voldoen. Zo kun je met een gerust hart genieten van je reis, wetende dat je goed bent voorbereid en gedekt bent in geval van onvoorziene omstandigheden.


Beperkingen

Bij een auto huren in het buitenland moet je ook rekening houden met bepaalde beperkingen. In veel gevallen is het niet toegestaan om met de gehuurde auto de landsgrens over te steken, bijvoorbeeld van Amerika naar Mexico, omdat de verzekering in dat geval mogelijk niet geldig is.

Gelukkig bieden sommige verhuurders de optie om een aanvullende verzekering af te sluiten waarmee rijden in een ander land wel toegestaan is. Het is echter van groot belang om dit aspect te verifiëren tijdens het boeken van de huurauto.

Daarnaast is het ook niet toegestaan om met de auto op ongeplaveide wegen te rijden. Dit geldt zelfs vaak als je een robuuste 4x4 auto huurt. Het is dus belangrijk om te letten op dergelijke beperkingen en deze nauwlettend te respecteren om eventuele problemen of schade te voorkomen.

Het begrijpen van de beperkingen en regels bij het huren van een auto is cruciaal om een zorgeloze en veilige reiservaring te garanderen.


One-way rental

Bij het huren van een auto in het buitenland is het mogelijk om de auto op een andere locatie dan waar hij is opgehaald weer in te leveren, dit wordt een "one way rental" genoemd. Het is belangrijk om dit tijdens het reserveren aan te geven. Houd er echter rekening mee dat bij sommige verhuurmaatschappijen one way rental voor auto's uit de laagste categorie niet mogelijk is.

Gelukkig zijn er situaties waarin er geen kosten (drop-off kosten) worden gerekend voor one way rentals. Een voorbeeld hiervan is wanneer de auto wordt opgehaald in Los Angeles en weer wordt ingeleverd in San Francisco, of wanneer de auto binnen Florida wordt opgehaald en zonder extra kosten ergens anders in Florida weer wordt ingeleverd.

In sommige gevallen hanteren verhuurmaatschappijen speciale tarieven voor bepaalde trajecten van one way rentals. Toch is het belangrijk om te weten dat in de meeste gevallen kosten voor de one way rental in rekening worden gebracht, ook wel bekend als "drop-off fees."

De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de afstand tussen de locaties en kan oplopen tot wel € 500 voor afstanden van meer dan 1500 kilometer. Het is dus verstandig om de kosten van verschillende verhuurmaatschappijen te vergelijken, omdat deze aanzienlijk kunnen variëren.

Door goed te informeren en te vergelijken, kun je de gunstigste optie voor je one way rental vinden en zo optimaal genieten van je reiservaring.


Soorten auto's

Tijdens je vakantie zul je flink wat kilometers afleggen, daarom zijn economy en compact auto's niet ideaal voor lange afstanden vanwege hun beperkte ruimte en comfort. De meeste huurauto's hebben automatische versnellingen, airconditioning en een radio, terwijl de Mid-size auto's vaak ook stuur- en rembekrachtiging, cruisecontrol, elektrische ramen en een radio/CD-speler hebben. 

Als je van plan bent lange afstanden te rijden, is het verstandig om een Mid of Full size auto te kiezen. Hoewel Luxury auto's fantastisch zijn om in te rijden, zijn ze duurder in huur en verbruiken ze meer benzine. 

Let bij het boeken ook op de kofferbakruimte, omdat kleinere auto's vaak maar één koffer kunnen herbergen, terwijl je extra ruimte kunt creëren met tassen.

Misschien ook interessant: Stedentrip plannen? Zo doe je dat!


Navigatie systemen

Navigatiesystemen zijn vaak een handige optie bij autoverhuurbedrijven, vooral als je niet bekend bent in het land. Maar als je de auto voor een langere periode, bijvoorbeeld 3 tot 4 weken, huurt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Snel rekenen ze zo'n € 10,00 per dag aan, wat betekent dat je bij een huurperiode van 28 dagen al snel € 280,00 kwijt bent. Gelukkig zijn er alternatieven om kosten te besparen.

Je kunt navigatiesystemen vaak goedkoper aanschaffen. Zoek online naar grote elektronicazaken of supermarkten die navigatieapparatuur verkopen en vergelijk prijzen. Je kunt zelfs alvast een bestelling plaatsen en het naar je hotel laten verzenden, zodat het klaarligt wanneer je aankomt. 

Een print van Google Maps kan vaak volstaan voor het stuk van het vliegveld naar je hotel. Na gebruik kun je het navigatiesysteem eventueel weer verkopen via Nederlandse verkoopsites zoals Marktplaats of Speurders.

Daarnaast hebben veel smartphones ook navigatiesoftware, sommige gratis en andere tegen betaling. Let wel op dat sommige programma's continu verbonden zijn met internet, wat je dataverbruik flink kan laten stijgen. 

Informeer bij je provider naar voordelige buitenlandbundels of hoe je de dataverbinding kunt uitzetten om onverwachte kosten te voorkomen. Zo kun je slim omgaan met navigatieopties en genieten van een zorgeloze reis.


Huurvoorwaarden

Bij een auto huren in het buitenland is het van groot belang om goed op de huurvoorwaarden te letten. Elk verhuurbedrijf hanteert namelijk zijn eigen specifieke voorwaarden, en het is essentieel om hierbij op belangrijke zaken te letten. Denk bijvoorbeeld aan "One way rentals", waarbij je de auto op een andere locatie kunt inleveren dan waar je hem hebt opgehaald. 

Ook de minimumhuurleeftijd en het passeren van landsgrenzen zijn cruciale aspecten om in overweging te nemen. Deze voorwaarden kunnen aanzienlijk verschillen per verhuurbedrijf en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de totale kosten en flexibiliteit van je autohuur. 

Door aandachtig te zijn en de huurvoorwaarden van verschillende verhuurbedrijven te vergelijken, kun je de geschiktste optie voor jouw reisbehoeften kiezen en een zorgeloze en voordelige autohuurervaring beleven.


Betrouwbare huurauto bedrijven

Europcar, Sixt en Sunnycars behoren tot de betrouwbaarste en gerenommeerde autoverhuurbedrijven wereldwijd.

Europcar staat bekend om zijn brede scala aan voertuigen en uitgebreide internationale aanwezigheid, waardoor het een populaire keuze is voor veel reizigers. 

Sixt, een Duits autoverhuurbedrijf, biedt premium voertuigen en uitstekende service, wat hen tot een favoriete optie maakt voor diegenen die op zoek zijn naar een meer luxe ervaring. 

Sunnycars is een betrouwbare tussenpersoon die samenwerkt met gerenommeerde lokale autoverhuurbedrijven om klanten een zorgeloze en transparante huurervaring te bieden. 

Met hun sterke reputatie voor kwaliteit en klanttevredenheid zijn Europcar, Sixt en Sunnycars betrouwbare partners voor het huren van een auto tijdens je reizen. Ga je een auto huren in het buitenland? Kies dan voor één van deze drie autoverhuurbedrijven!


Veelgestelde vragen

Kan ik een auto huren in het buitenland?

Ja, het is meestal mogelijk om een auto te huren in het buitenland. Veel landen hebben autoverhuurbedrijven die toeristen en reizigers de mogelijkheid bieden om een auto te huren voor hun reis.

Het is raadzaam om vooraf onderzoek te doen naar de huurvoorwaarden, leeftijdsvereisten en eventuele specifieke vereisten van het land waarin je van plan bent een auto te huren.

Waar moet je op letten bij het huren van een auto in het buitenland?

Bij het huren van een auto in het buitenland is het belangrijk om op verschillende zaken te letten. Controleer de huurvoorwaarden en leeftijdsbeperkingen van het autoverhuurbedrijf, evenals eventuele bijkomende kosten zoals verzekeringen of "one way rentals".

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale verkeersregels en verkeersborden om een veilige en zorgeloze reis te garanderen.

Auteur Mike

Ik ben Mike, een 24-jarige reisliefhebber die graag de wereld ontdekt. Samen met mijn vriendin Roos reis ik al 3 jaar de wereld rond. Op dit blog deel ik graag mijn avonturen, ervaringen en handige tips om jou te inspireren en te helpen bij het plannen van je eigen onvergetelijke reis. Reis dus lekker met ons mee!

Misschien ook interessant?


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>